söndag 29 september 2013

Neato XV-15(25)


För fem år sen hade jag en Roomba som borstade och studsade runt helt slumpvis. Efter att ha sett Neato XV-25 i en tidningsrecension kollade jag upp varje filmklipp jag kunde hitta innan jag bestämde mig för att köpa XV-15 istället för XV-25, det enda som skiljer är borsten och filtret.
Jag har köpt till samma "allergiborste" och "allergifilter" som finns i XV-25 och har därmed samma funktionalitet fast i en lite snyggare robot (svart istället för lila). Ljudnivån sjunker drastiskt när man byter från "den roterande gummiskrapan" till "allergiborsten", om du städar medan du är hemma eller har ljudkänsliga grannar i lägenheten under rekommenderar jag ett byte bara av den anledningen. "Allergifiltret" ser ut som ett HEPA-filter, men jag tror inte att den här kommer upp i samma klass, men det låter jag vara obekräftat.Film som visar skillnaden mellan standardborste och allergiborste.

Till skillnad från andra robotdammsugare studsar den här inte omkring slumpvis utan navigerar med laser. ("kofångare" finns och används till föremål som inte fångas upp av lasern tex smala bordsben och liknande).
Tack vare att den bygger en karta över rummet, vet den var den har varit och var laddaren står. Om batterinivån blir låg stänger den av fläkten och kör hem och laddar. Sedan fortsätter den på samma plats där den slutade.

Den här roboten dammsuger faktiskt, inte bara borstar. Med allergiborsten tar den upp hår och små föremål bättre än med originalborsten som är mer som en gummiskrapa.

Neato lovar gratis uppdateringar av mjukvaran, och det går att uppgradera med en USB-kabel och en dator. Tyvärr har jag inte fått uppleva det då min redan hade senaste mjukvaran och det har inte kommit någon ny version sedan köpet.

Mattor brukar bli ett problem, särskilt om de är för tunna och lätta eller tjocka. Vår ca 1.5cm höga matta är tillräckligt tung för att den inte ska åka iväg när roboten kommer, men ibland får den problem pga att hjulen inte får tillräckligt med grepp. Som tur är hanterar mjukvaran det genom att prova olika anfallsvinklar för att ta sig upp på mattan. Det är inte perfekt, men fungerar nästa varje gång.

Det går att schemalägga städning direkt på roboten via ett enkelt menysystem.  Det gäller bara att städa undan saker på golvet så den kommer fram överallt. Kom också ihåg att tömma smutssamlaren efter städning, om du har en matta blir den full rätt snabbt (dvs efter en-två rundor i vår 50m2 lägenhet) .
Jag har låtit vår "Odi" (som vi döpt den till), jobba varannan dag ungefär. En rolig följdeffekt av detta är att det blivit mindre dammigt även på möbler och i bokhyllan. Vi har dessutom en soffa som är tillräckligt hög (högre än 12cm) och vi lyfter upp tyget på ena gaveln så roboten kan köra in och städa även under soffan.
Självklart kommer den åt även under sängen. Ny regel, inga möbler får vara lägre än 12cm eller bredare än ca 40cm. Odi måste kunna ta sig fram!

Har du två våningar? Bär upp den till trappan och låt den städa, efter avklarad runda återvänder den till samma plats där du ställde den.

Tyvärr städar den inte längs kanterna, det blir ca 5cm ostädat runt föremål och längs väggar. 
Om du har väldigt mycket saker på golvet eller har en trång passage kan roboten få problem med att navigera genom området. Oftast går det att lösa genom att flytta på saker så det blir minst 1m bredd vid passagen.

Vill också kommentera en del negativa kommentarer den har fått av andra runt om på nätet.

* Den fastnar på mattor, trösklar, kablar, gardiner o.s.v.
! Ja, den är inte helt perfekt, men efter lite robotanpassning av kablar och annat (som man kanske ändå borde ha gjort) så blir problemen minimala. Det går ju t.e.x. att plocka bort problem-mattan och skohyllan den dag roboten ska köra och flytta lite på möbler så den kommer åt ordentligt.

* Den städar inte upp allt när när någon häller en påse mjöl på golvet eller annat jättekorkat test som t.e.x. skruvar och pasta. 
! Nej, men häll inte ut mjöl på golvet då! Den här roboten ser till att du inte får damm på golvet genom att du kör den så ofta att det inte hinner bli så smutsigt.
Om man spiller eller tappar ut något är det nog smartast att sopa upp det precis som om man hade sin vanliga dammsugare.

* Min vanliga dammsugare är mycket bättre på att städa.
! Om du är städpedant ska du nog köpa en RUT istället. Det här är en perfekt lösning för alla oss som annars skulle städa så sällan att det blir dammråttor i hela huset/lägenheten.

* Den låter högt. fy och blä!
! Till skillnad från din vanliga dammsugare menar du? En robot schemalägger man så den kan städa när man inte är hemma, den kan därför låta nästan hur mycket som helst utan att det gör något.

+ Den suger faktiskt, inte bara borstar som andra "robotdammsugare" gör.
+ Lasernavigering ser till att hela hemmet blir städat.
+ Schemaläggning, låt den städa när du är borta.

Δ Den lämnar ca 5cm längs väggar där varken borste eller sug når smutsen. Neato borde verkligen jobba på det till kommande produkter. Varför inte låta utblåset gå snett framåt så att smutsen studsar mot väggen och tillbaks ut där den når.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=987855
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1354127