måndag 23 februari 2015

ImperiHome - App för din hemautomation

Det här sammanfattar appen rätt bra...
Appen som följer med Vera är inte särskilt bra. Den är långsam att ansluta till systemet och ofta tar det även lång tid för input att skickas till Vera. Det finns inte heller något utrymme att anpassa menyer eller "dashboard". Tur då är att jag hittade ImperiHome-appen som fungerar mycket bra som alternativ till Vera-appen. Här kommer lite jämförelser så får du ta ett eget beslut om vilken app du vill använda.

När du startar Vera-appen hamnar du på "dashboard" som visar vilket "house mode" som är aktivt och dessutom ser du status på de prylar du har valt som favoriter. De 10 senaste larmen visas också och går inte att bekräfta eller få bort. Så om du vill ha koll måste du alltid läsa larmen för att se om det hänt något nytt. Inte särskilt bra.
Det glada huset på bilden blir ett ledset hus om någon av enheterna försvinner, tex pga dåligt batteri eller kommunikationsfel.
Om du scrollar ner hamnar du på "My Favorites" och ser status på de saker du valt ska synas där. Ett stort minus är att appen enbart är anpassad för telefoner, det går inte att köra den "liggandes".


I ImperiHome kan du välja om startsidan ska vara "devices" eller en dashboard.
Gratisversionen har två begränsade rutmönster där två av sex rutor är blockerade. Den som köper appen har betydligt fler alternativ som även är anpassade för tablets.Förutom att visa kameror och status för dina enheter kan du bl.a skapa en samlad widget som tex visar om någon av dörrarna är öppna. Symbolen larmar då genom att skifta till rött, och med ett tryck på widget får du upp status på de individuella sensorerna.

Den som köper appen kan exportera sina inställningar till tex Dropbox och kan sen importera dem till andra enheter, mycket smidigt!


Något av det bästa med appen är att när du konfigurerar ditt system första gången frågar den efter namnet på ditt hemma-WiFi (om du är ansluten är det bara att bekräfta). Det gör att den ansluter direkt till din Vera istället för att gå omvägen via Veras servrar i USA, vilket gör att den svarar lika snabbt som när du styr den i webläsaren.

Eftersom ImperiHome finns som gratisversion lägger jag inte mer tid på att visa olika funktioner, ta hem och testa (det finns ett demosystem)!

+ Stöd för många system (av de jag känner till saknas endast Fibaro)
+ Snabb och stabil
+ Snyggt GUI med backupfunktion för inställningar
Δ Det hade varit kul att kombinera olika stora widgets på en egen "dashboard".

http://www.imperihome.com/
ImperiHome på Google Play