söndag 20 juli 2014

Gardena R40Li Robotgräsklippare

När vi flyttade till radhus med hörntomt trodde jag först att gräsmattan var för liten för att ha en robotgräsklippare. Eftersom vi redan hade flera modeller med inbyggd mossrivare och gösselspridare...




Men när försommaren kom och gräset började växa på riktigt kunde jag inte hålla mig längre, vi behövde en robotgräsklippare! En kollega hade köpt sig en Husqvarna Automover 220 AC till sitt hus, men eftersom vår tomt är på ca 100m2 skulle det bara se fånigt ut. Sökandet gick vidare till lillebror med konkurrenter.

Modellerna som varit granskade är Husqvarna Automover 305/308, Gardena R40Li,  Robomow RC304, Worx Landroid 2.0, & Biltema LMR 24.




Biltemas robotgräsklippare LMR 24 var jag egentligen inte intresserad av, eftersom den förmodligen har samma kvalitet som deras övriga produkter. Efter att ha läst lite på forum och pratat med kollegor, vet jag nu att de har problem med överhettning och dålig AI som gör att den "fastnar" flera gånger varje klippning. Produkten har dessutom utgått ur sortimentet nu när den blev bästa budgetval i ett test, dom sålde helt enkelt slut på hela lagret.



Works Landroid är en kopia av Husqvarnas gräsklippare, och har blivit stämda för patentintrång för sin modell 1.0. Efter att ha läst runt lite konstaterade jag att den inte är tillförlitlig och bara en billig kopia.




Robomows robotgräsklippare har en än så länge "unik" funktion iom att den har en utstickande kniv (inte rakblad som övriga klippare) som gör att den kan klippa kanter på ett sätt som övriga robotgräsklippare inte gör. Den följer helt enkelt begränsningskabeln lite då och då och klipper kanten för att sedan övergå till "vanlig" gräsklippning.



Efter mycket om och men beslutade jag mig för Gardenas R40Li, som är deras "lilla" modell och klarar gräsmattor på 400m2. Denna robot är egentligen en Husqvarna Automover 304 fast med annat chassi, så det finns många års erfarenhet av att skriva robot-AI vilket bidrar till att den hittills aldrig "fastnat" eller stannat av anledningar som inte är orsakade av mig själv. (som när jag ställde kaninhagarna lite för glest så den kunde köra in men inte vända osv).

Jag har numera två scheman för klippning. En period är mellan 08-14 och nästa period är 16-20. Anledningen till detta är att på helgerna klipper den färdig till kl 14 och då kan den stå och ladda två timmar innan jag bär in den. Om jag klipper på vardagar är det oftast efter 16 och då hinner den ladda även då.
Vår gräsmatta hinner den med på fyra timmar.

Innan roboten kan jobba måste du dra en begränsningskabel och en guidekabel. Mitt nattäventyr kan du läsa nedan . Om du inte orkar läsa nedan recension, hoppa ner till slutet för tre+delta-betyg.

Nedan följer en recession jag skrev på prisjakt

Nyss inköpt (2014-05-24) och här ett första utlåtande baserat på installation. Räknar med att göra en uppdatering om några månader när jag vet hur den fungerar på längre sikt.

Produkten verkar ha god kvalitet baserat på hur den känns att ta på och när jag lyfter den i sitt bärhandtag på kortsidan.

Installationsanvisningarna har jag sett på youtube ett flertal gånger, men för den som inte har det följer det med en DVD med samma instruktioner.

Installation av begränsningskabel påbörjas ca kl20, dvs kabeln som ska gå runt hela tomten och se till att roboten inte smiter.

I manualen hänvisas till en medföljande mätsticka som jag inte kan hitta i min kartong . Antingen saknas den eller så har Bauhaus haft den här produkten uppackad. (det satt en liten postitlapp med siffran 7 på produkten, men det skulle kunna vara den som packat ner den på frabriken).

Uppdatering: Det finns med två mätstickor som en del av kartongen. Antingen läste jag slarvigt eller så kunde Gardena varit lite tydligare med det i manualen

I brist på medföljande mätsticka tog jag en spillbit trä som var ca 40cm och mätte upp och markerade 5cm (för stenplattor), 20cm (för tex trädgårdsland) och 30cm (för hårda hinder).
Jag började längs med "vänster sida" sett med basstationen i ryggen och satte ganska glest med märlor till att börja med. När jag nästan kommit halvvägs till den punkt där jag först hade tänkt ha anslutningen till styrkabeln kom jag på att det inte passar bra efter att jag flyttat basstationen från där jag hade tänkt att ha den. (fick flytta pga att det inte var 1.5m på båda sidorna som krävs enligt manualen) Suck, bara att dra upp märlorna lite och dra tillbaks kabeln för att få den extra bit som krävs vid "skarven".
Begränsningen gick relativt smärtfritt med ovan nämnda misstag undantaget. Dags för guidekabeln!
Kabeln dras ut genom fronten på laddaren och minst två meter rakt fram och sedan viker den av i en U-sväng och in på en mer avgränsad del av tomten.
I änden på tomten anslöt jag guidekabeln till begränsningskabeln med en Gardena trepolig skarvmojäng med något slags fett i för att undvika rost.
Dags att koppla in elen och se att lampan lyser grönt!
Fail! Lampan blinkar blått = ingen signal.
Det är här produktens hittills enda brist visar sig, hur tar jag reda på var det är kabelbrott?
Är det i kontakteringen in i laddaren eller ute i skarven? Jag provar att klämma om båda kontakterna som ska in i laddaren utan lycka. (här borde jag även kollat skarvkontakten, men eftersom jag tryckte den så hårt med tången kollade jag den inte, misstag!)
Tur att jag jobbar som tekniker och har mätgrejer på jobbet. Dvs, kl 23:00.
Kommer hem igen och ser att det inte är kontakterna i laddaren som är felet. Går till skarven och lyfter den, då ramlar två av tre kablar ut. Trots att jag fick göra om skarven en gång och klämde så jag blev blå, har den inte nypt till rätt i kablarna.
Nu tog jag hjälp av min sambo, hon fick hålla i kablarna så dom inte åkte ur medan jag klämde ännu hårdare. Nu lyser laddaren äntligen grönt!

Nu är klockan snart midnatt och sambon går och sover, men jag vill såklart göra ett kalibreringstest innan jag går och sover.

Startar kalibreringen, roboten svänger av efter ca 1 meter och krockar med en av de 8 kaninhagarna vi har i trädgården. Den svänger tillbaks och dockar med laddaren.
Detta upprepas ca tre gånger tills jag flyttat alla hinder på vänster sida (mot laddaren).
Nu tar sig roboten äntligen till den smala passagen. Den kör för långt åt ena sidan och stöter mot begränsningskabeln och åker tillbaks till laddaren igen.
Läser lite mer i manualen (vem orkar läsa hela manualen före installation?) och ser att det är extra viktigt att det finns minst 75cm fri yta på vänster sida (mot laddaren) och 25cm på höger sida av guidekabeln. Efter ytterligare ca 5 misslyckade kalibreringar kör nu roboten hela vägen till den plats där guidekabeln möter begränsningskabeln. Det är nu den enligt manualen ska börja klippa gräset, men min robot åker hem och laddar.
Justerar vinkeln på guidekabeln så den blir mer 90 grader mot begränsningskabeln. Samma sak varje gång, roboten åker hem och laddar.
Klockan är snart 2 på natten nu och jag kommer på att standardinställningen för när roboten ska klippa är 07:00 till 22:00. Jag ändrar timern till att klippa 00:00-23:59 (försökte ändra till 20:00-07:00, men tydligen får man inte passera midnatt med sin timer, roboten gör ett väldigt högt tjut för att vara mitt i natten för att visa sitt missnöje.)
Nu följer roboten äntligen guidekabeln hela vägen och börjar klippa när den når slutet.

Summa sumarum tog det mig ca 6 timmar att installera kablarna till min tomt som är ca 100m2. Nu ska det bli intressant att se hur den hantera en tomt som är ganska långsmal med 90 grader sväng (hörntomt).

Vad borde Gardena gjort för att förenkla installationen?
Bättre skarvklämmor eller skicka med ett verktyg som klämmer "rätt" första gången.
Någon slags diagnostik när det är kabelbrott hade inte varit tråkigt.

Nu skulle jag försöka registrera min robot på Gardenas hemsida för bättre support och stöldanmälan. Problemet är att adressen som står på lappen man får med roboten inte finns längre. Gardena, kunde ni inte peka om den sidan till den nya sidan jag fick leta mig fram till? Produkten säljs ju fortfarande även om den lanserades 2012!
I registreringen kommer jag inte längre än till "fyll i produktnummer". Antingen får jag veta att det är fel produktnummer eller så blir det scriptfel när numret valideras. Inte ok alls, detta sänker upplevelsen av en produkten.

Sådär, en marathonbeskrivning av installationen. Återkommer senare med uppdateringar på hur produkten fungerar i praktiken med det som är viktigast, dvs gräsklippningen!

Uppdatering 1:
Don't try this at home! Under installationen av begränsningskabeln sparade jag ca 2cm kabel i ett hörn utifall jag behövde justera något senare. Det glömde jag bort och det som var över stack upp för långt, så ett par timmar in på dagens premiärklippning stannade roboten pga att den klippt av kabeln. Som tur är gick det att laga snabbt och lätt med en skarvkontakt från Gardena. Tur att dom skickade med några extra!
I övrigt har första dagen gått helt utan problem och nu verkar hela gräsmattan vara klippt trots sin konstiga form. 100m2 går ganska snabbt när klipparen är avsedd för upp till 400m2, så jag kommer att anpassa timern efter det så den inte kör runt och sliter på batteri och knivar i onödan.

Uppdatering 2:
Den enda stora designmiss Gardena/Husqvarna har gjort är displayens och knapparnas riktning i förhållande till hur roboten dockar med laddningsstationen. Eftersom laddaren ska stå med "rumpan" mot kanten på gräsmattan och roboten i sin tur dockar med sin rumpa in i laddaren, innebär det att knappar och display är riktade bort från gräsmattan. Om du som jag vill bygga ett litet väderskydd innebär det att du får locket framför dig när det fälls upp, och displayen och knapparna uppåner. Oftast handlar det ändå bara om att starta klipparen, men en ganska störande detalj.

När det gäller timern så har jag, dels pga stöldrisken (verkar vara populärt att stjäla robotgräsklippare just nu) och pga att gräsmattan är så mycket mindre än roboten är specad för, valt att förvara min robot (som heter Lennart efter morfar i Äkta människor, vi har redan en Odi som dammsuger inne) inne i förrådet, och då bär jag ut honom och startar klippningen manuellt fast jag har valt att köra i auto-läge så han slutar klippa 20:00 så han hinner ladda innan jag bär in honom.

Själva klippningen då? Det märks att den inte kommer åt längs kanterna, precis som förväntat. Om du har "strån" som växter längs kanten händer det att ett sånt viras runt rakbladen, men det har hittills varit enkelt att ta bort bara man är försiktig och stänger av den först.
Den enda klippare som marknadsför sig med kantklippning är Robomower. Jag har jämfört de flesta robotklippare på svenska marknaden och Robomower ser intressant ut men föll på att de är svåra att hitta tillbehör till och att de fått sisådär bra betyg när det gäller tillförlitlighet. Dessutom säljs deras "minsta" utan laddstation vilket känns lite B.

Uppdatering 3:
Jag har numera två scheman för klippning. En period är mellan 08-14 och nästa period är 16-20. Anledningen till detta är att på helgerna klipper den färdig till kl 14 och då kan den stå och ladda två timmar innan jag bär in den. Om jag klipper på vardagar är det oftast efter 16 och då hinner den ladda även  då.Vår gräsmatta hinner den med på fyra timmar.
Jag håller på att lägger stenplattor längs gräsmattans kant så att roboten kan köra över gräskanten och då hinner gräset inte växa sig så långt att det blir ett problem.


+ Den är prisvärd i förhållande till vad man får
+ Den klipper bra och är tillförlitlig
+ Enkel att programmera och använda

Δ Det hade varit bra om den kunde "veta" var den varit och klippt med GPS eller genom att känna av signalen i begränsningskabeln.


http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=1195976