måndag 6 januari 2014

Diskmaskin - Asko D5454XXL



När vi köpte radhus och jag fick en ok vinst på försäljningen av lägenheten bestämde jag mig för att vi skulle byta ut vitvarorna i huset. Jag har tidigare haft premiumkvalitet på vitvaror och märker skillnaden mot de billigare modellerna. När jag var runt och kollade efter vad jag skulle köpa, (en lång historia som hoppar direkt till "och så levde de lyckliga i alla sina dagar...") fick jag upp ögonen för Asko. Fabriken som i många år tillverkat maskiner åt Cylinda men som nu "tvingats" sälja under egen flagg då avtalet med Cylinda löpt ut. 

Du kanske har sett att en del diskmaskiner har en bestickbricka högst upp? Det verkar ju bra, tänker man genast och frågar sig varför inte alla har det. Asko har tänkt ett steg längre. Felet med bestickbrickan högst upp är att den inte spolar besticken ordentligt uppifrån. De flesta diskmaskiner har dessutom spolarmar i plast och fast position för bestickkorgen och glest mellan "pinnarna" i bottenkorgen. Allt för att kunna minska på vattentrycket för att komma ner i de galna A+++ energikraven och för att få maskinen så tyst som möjligt.

Med Asko D5454XXL är det helt annorlunda. Allt är designat för att hålla i 20 år (under normala hushållsförhållanden) och spolarmarna är därför tillverkade av metall. Gå runt och titta på diskmaskiner på de stora elkedjorna så märker du snart vilken skillnad det är i byggkvalitet på de olika prisklasserna. Asko ligger i samma klass som Miele och Gorenje.
Istället för att jaga watt är det ordentlig spolning som gör att bottenkorgen är som ett rutnät där man kan ställa sina skitiga kastruller och ugnsformar där det passar bäst. Hela bottenkorgen går faktiskt att göra till en platt yta där du kan ställa vad du vill! Den som vill använda bestickkorg kan placera den var som helst i framkant, den glider enkelt fram och tillbaks och står sedan stadigt där du ställt den. Men vänta lite nu, jag skrev ju nyss att det var så bra med en egen bestickbricka i toppen? Asko har gått steget längre har har en tredje nivå mitt i maskinen där man på ena sidan kan lägga bestick i en bestickbricka. Fördelen är att besticken då diskas både från spolarmen i taket och den i botten av maskinen. Den som vill kan använda två bestickkorgar (det följer med en extra), eller så låter man "ugnsformsbrickan" vara kvar i maskinen. Detta är något utöver det vanliga! Inbyggt i ugnsformsbrickan finns det flera spolmunstycken som gör att allt du lägger i brickan blir rent. Vi har provat en riktigt skitig pajform, och det var inte mycket rester kvar efter disken. Jag hade nog försökt skrapa den något renare om det inte vore för att jag var nyfiken över resultatet.



Som enda tillverkare har Asko fått några modeller Svanenmärkta, varav den här är en av dem!

Den här XXL-modellen passar "alla" kök som har 90cm hög bänkskiva och rymmer hur mycket disk som helst. Vi har börjat få problem med att besticken tar slut innan maskinen är full, men det är ett relativt problem. Eftersom maskinen "bara" har energiklass A, verkar det ju inte så bra jämfört med konkurrerande modeller, men eftersom den rymmer så mycket mer behöver du inte köra den lika ofta.

Som alla diskmaskiner nuförtiden gäller det också att spara in på vattenförbrukningen, tur det eftersom vi har så ont om vatten här i Sverige. Något jag inte visste innan köpet är att Asko rekommenderar att maskinen ansluts till varmvattenkran under vissa förutsättningar som har med vattnets hårdhet att göra. Nu missade jag det fönstret och får skjuta upp det till framtiden, hade precis haft en rörmokare hemma för att fixa varmvattenanslutning till den nya tvättmaskinen (kanske kommer ett inlägg om den också). 

Jag beställde en "vanlig" modell med display och kontrollpanel på utsidan, men p.g.a att den var slut hos Elons centrallager och jag ville ha fem års garanti, så köpte jag en inbyggnadsmodell. Nackdelen är att alla styrknappar sitter uppe på luckan, så man måste öppna den för att se kontrollen och panelen. D.v.s, det går inte att se hur lång tid det är kvar. Däremot överraskar Asko igen genom att ha en lysdiod längst ner till höger. Den lyser grönt eller rött, beroende på status.
Diskmaskinen har flera säkerhetssystem som förhindrar vattenläckage och jag har själv provat att starta en disk med vattnet avstängt, helt oavsiktligt, och då piper maskinen tre gånger och lysdioden lyser rött. Den varnar också utifall den inte får något vatten, lätt hänt för den som stänger av kranen efter varje disk.


Hur diskar den då? Den diskar bra! Det tråkiga är att med "extra torrt"-programmet tar en normaldisk ca 3 timmar. Helt galet tycker jag, men så är det i alla fall. Det finns förstås en mängd olika program och jag brukar köra ECO-läget eftersom jag ändå inte tänker sitta och titta på när den diskar. Den som inte är så kräsen kan säkert köra ett 8-minuters avspolningsprogram om matresterna inte hunnit torka in ännu.
Jag kan bara jämföra med mina tidigare diskmaskiner, båda från Electrolux premiumserie. Den senare var extra tyst då jag hade den i en tvåa och inte hade lust att lyssna på diskmaskinen när jag tittade på tv eller satt vid datorn. Alla har haft problem med just torkningen efter avslutat diskprogram och då måste jag ändå säga att Asko lyckas bättre än de andra. 
En sak som jag störde mig på den gamla maskinen var att den hade "lång" startuptid från det att man tyckte på strömknappen tills det gick att starta ett diskprogram. Electrolux hade försökt dölja det genom att spela upp en melodi varje gång maskinen startades (gick att stänga av), men mig lurade den inte. Den här maskinen startar direkt när  man öppnar luckan och bekräftar det med ett litet pip. 
Det tråkiga med Asko är att de blev uppköpta av Gorenje som flyttade tillverkningen till Slovenien sommaren 2013, strax innan jag köpte mina vitvaror. Jag fick alltså den sista generationen som tillverkades i Sverige, något som Asko fortfarande skryter om på sin hemsida utan att berätta att tillverkningen är flyttad. Ryktet säger också att Cylinda har tecknat ett nytt avtal med Asko, så det är tveksamt att det går att köpa "Asko-märkta" maskiner i framtiden. Håll utkik efter Cylindas sortiment och jämför med bilden ovan. Ser du en tredje besticklåda i mitten av maskinen är det sannolikt en förklädd Asko!

+ Genomtänkt design
+ God kvalitet och Svanenmärkt
+ Diskar bra

Δ Det händer att inte allt är helt torrt efter torkprogrammet, det borde kunna bli bättre.