söndag 10 november 2013

Logitech Z-906



Sedan flera år har jag haft Logitechs Z-5500 5.1-högtalare till TVn, men efter att vi flyttade och kunde hämta hem sambons TV-hylla (Ikeas Expedit TV-versionen), fick inte subwoofern plats i hyllan utan blev stående bredvid. Innan jag noterat det hade jag redan beställt ett par Z-906 som jag trodde var ett enklare 5.1-system men det visade sig vara ersättaren till Z-5500.
Det första som slår en är att ljudet är helt fantastiskt i förhållande till prislappen. Jag betalade ca 2300kr (enligt Logitechs hemsida är rekommenderat pris ca 4400kr) och då får man ett system där man kan dra valfria högtalarkablar, inte som med datorhögtalare där kablarna är en viss längd och om det är för långt får man skarva med 3.5mm-kontakterade kablar.
Jag vet inte om det är inbillning,  men jag tycker att ljudet är något bättre än med Z-5500.
Största skillnaderna är att Z-906 tar alla in-kablar direkt i subwoofern istället för via styrlådan och den har två ingångar för toslink optisk ljudkabel mot Z-5500s en. Nu gör det ingen skillnad för mig för jag kör allt ljud från TVn, men om jag någon gång vill spela musik med TVn avstängd skulle det göra stor skillnad. Kontroll-lådan har ny design utan LCD-panel, den är "liggande" och passar därför mycket bättre i hyllorna under TVn.
Fjärrkontrollen som följer med är nog bara 1/3 så stor som till Z-5500 och har endast tre knappar och ett styrkors. Power on/off, input, mute och med styrkorset styrs ljudvolym, level & effect.
På kontroll-lådan finns orange lysdioder som visar vad som händer när man trycker på fjärrkontrollen och det var inga problem att få det att fungera direkt. Jag saknar "test"-knappen som fanns på Z-5500, som skickade brus till alla högtalare så man hörde att de fungerade korrekt.

Alla högtalare har ett skruvhål som tillåter att de monteras upp med valfria hållare (ingår tyvärr inte).
Jag är absolut ingen ljudnörd, och efter rekommendation har jag köpt "billig" lampkabel som jag dragit i kabelskenor runt TV-rummet. Jämfört med kablarna som följer med kan jag varken höra eller se någon skillnad i mängden koppar i kablarna. Enda skillnaden är att de har lödtenn på ändarna, något jag kanske borde fixa till mina kablar också.
Om du skulle hitta Z-5500 till bra pris är det också väldigt bra högtalare. Har problem med att kontroll-lådan hänger sig när högtalarna startas om det sitter hörlurar inkopplade. Inget jätteproblem men lite störigt.


+ THX-certifierat ljud för 2300kr.
+ Passar perfekt i IKEAs Expedithylla.
+ Riktiga högtalare, dvs man kan dra egna kablar.

Δ En testknapp på fjärrkontrollen eller på kontroll-lådan hade varit trevligt.