söndag 29 september 2013

Globalknivar

Jag minns inte exakt vilket år, men det var inte långt ifrån att jag flyttade hemifrån som jag fick ett knivset när jag fyllde år. Med en kökschef till pappa duger det inte med vilka knivar som helst, Global skulle det vara.
Nu, minst 10 år senare, är knivarna lika bra som när jag fick dem. Något år senare fick jag en knivslip (Minosharp med 2 hjul, nr 220, EAN 4543455522070), särskilt lämpade för just globals knivar, och det gör att jag kan hålla knivarna skärpta utan att riskera att slipa sönder dem pga handhavandefel.
Knivarna ligger bra i handen, de är lätta men stabila. Ingen tendens till att böja sig i sidled, som många av de billiga knivarna gör. Efter användning diskar jag dom för hand och torkar av med handduk. Det går säkert att köra knivarna i diskmaskin, men jag vill inte ta den risken.
Prislappen då? Jag har sett ett motsvarande knivset med fyra knivar och det landar på drygt 4000kr. Usch vad dyrt, då köper jag hellre knivar på IKEA, säger du? Idag är jag nog nere på 100kr per kniv och år, om jag hade betalat dem själv. Om du har ont om pengar och vill ha en kniv att skära grönsaker med rekommenderar jag dig att gå in på närmate lågprisvaruhus och köpa dig en morakniv istället.


Global G-2, 20cm lång kockkniv. Nyskärpt har den inga problem att skära biff i bit eller vad du nu kan tänkas vilja göra med den. Akta fingrarna bara!



Global G-9, 22cm lång brödkniv med tandat blad. Den enda kniv jag inte har behövt slipa då den behållit sin skärpa genom åren.




Global GS-35, 13cm lång Santokukniv. Enligt tillverkaren särskilt lämpad för grönsaker och fågel. För många frukter är den här kniven det sista de ser hemma hos mig.




 Global GS-38, 9cm lång skalkniv. Frukt och grönsakskniv. Går att använda till det mesta småpill som behöver göras i köket.



+ Kvalitetsstål, böjer sig inte det minsta i sidled
+ Ligger bra i handen
+ Håller skärpan länge

Δ Det är svårt att hitta något att utveckla på en produktserie som nästan varit oförändrade sen mitten av 80-talet, just för att produkten är så bra. Men det är klart, om priset skulle sänkas något skulle nog fler ha dessa superba knivar hemma i köket.

Panasonic TZ40


Efter att ha haft en Panasonic TZ3 sedan 2007 tyckte jag att det var dags att uppgradera till senaste modellen av samma kameraserie. Som vanligt kikar jag runt bland alternativen först, men tyckte inte att någon av konkurrenterna verkade ha egenskaper som ökade värdet för att byta märke.

Det första jag noterar är att kameran, inte helt oväntat, var så  mycket snabbare på att fokusera och ta bilder än den sju år äldre föregångaren. Den har även många fler fokus-zoner och smartare autofokus.
Med 20x optisk zoom kan man zooma in galet mycket och få helt ok bilder, även om bilderna blir lite "smutsigare" än vid lägre zoom.
Jag har svårt att jämföra bildkvaliteten med andra kameror, men jämfört med den 7 år äldre TZ3 märks en stor skillnad till det bättre. Särskilt bilder tagna i mörker är som natt och dag i skillnad. Något en del andra ägare klagat på är att bilderna komprimeras för hårt av kameran och det finns inget sätt att ändra dessa inställningar, hoppas på att det kan ändras med en firmwareuppdatering framöver.

En av de funktioner som överraskat mest är NFC+WiFi-funktionen som gör att man kan "bumba" kameran med t.ex. en smartphone och föra över bilder trådlöst. Praktiskt för den som vill ta en bild med en riktig kamera och dela med andra på sociala nätverk. Dessutom går det att använda mobilen som fjärrkontroll när den är kopplad med kameran via WiFi. Det går att sköta zoomen och växla mellan video och stillbilder.

Kameran har, en för mig, överraskande bra videofunktion som kan filma i HD-kvalitet. Det finns också två slow-motion-lägen som kan filma i 100fps i HD-kvalitet eller 200fps i VGA-kvalitet.

Kameran laddas via USB, vilket till en början verkar smart eftersom det då går att använda t.ex. solcellsladdare när man är på scoutläger. Baksidan av detta är att Panasonic har valt att använda en specialkontakt istället för en standard micro-USB. 

Kameran har pekskärm som kan användas för att t.ex. välja fokus eller till att styra vissa funktioner som tex zoom. Rätt poänglöst eftersom det finns fysiska kontrollknappar för detsamma. Vissa delar av kamerans menyer har dessutom inte anpassats för att det ska gå att använda pekskärmen. Det känns inte genomtänkt utan snarare något som ska se bra ut på en teknisk specifikation.
Det finns också en knapp för att "snabbt" ansluta kameran med WiFi. Knappen känns helt felplacerad och jag råkar ofta tycka på den av misstag när jag vill fota. Då tar det 10-20 sekunder att komma ur den menyn för att börja fota.
Jag saknar också läget för att visa bilder som på min gamla kamera fanns på ratten, nu är det istället en egen knapp. Det kan verka smart, men förr kunde jag välja att visa bilder innan jag satte igång kameran. Nu måste kameran först starta, objektivet ska åka ut och kameran startas i fotoläge. Det gör att det kostar tid att visa sina bilder till skillnad mot gamla modellen. Jag använde också detta för att säkerställa att kameran inte försökte expandera objektivet när den låg i sitt fodral, eftersom den då skulle starta i visningsläge om den startades av misstag.

Kameran har också GPS-funktion, vilket också känns mer som en grej för att kunna skylta med det. Det kan finnas en poäng i att geotagga sina bilder, men kameran tar för lång tid på sig att låsa och drar då onödigt mycket batteri helt i onödan. Det finns dessutom en kartfunktion som är så dålig att det bara kan vara Apple som levererat kartorna, det är helt oanvändbart.

+ Bra 20x optisk zoom
+ Lång batteritid
+ Liten och smidig, går alltid att ha med sig i bältet.

Δ Vissa delar känns inte genomtänkta och det borde lagts mer tid till mjukvaran.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1604006

Braun Oral-B TriZone 5500



Efter ett besök hos tandläkaren, där enda anmärkningen var att jag hade en del plack, tog jag beslutet att det var dags att kika på en eltandborste. Jag hade en när jag gick i skolan, kan dock inte minnas fabrikat eller hur länge jag hade den.
Som vanligt tittade jag runt för att se vilka modeller som fanns och tillslut fanns det två kvar. Båda från Brauns Oral-B, Triumph PC5500 med rund borste och TriZone 5500 med "vanlig" lång borste.
Det var först i buriken när jag stått och hållt i båda lite, lite för länge så det fanns en risk att butikskontrollanten skulle börja spana på mig med kamerorna, som jag bestämde mig för den med "vanlig" borste.
Det visade sig, när jag kom hem, att det är exakt samma produkt där endast de utbytbara borsthuvudena skiljer sig! Ingenstans har jag kunnat läsa att det var just så. Kände mig lite dum men ändå rätt nöjd eftersom det innebär att jag kan använda runda borstar också om det skulle finnas ett behov.

Själva produkten är naturligtvis helt vattentät, och laddas därför med induktion. Det är en plågsamt långsam process, särskilt när man vill prova sin nya produkt första gången. Vi pratar om flera timmar här! När man kommer in i sina vanliga rutiner är det förstås inget problem, eftersom den står i sin laddare hela natten och då blir fulladdad till dagen efter.

De "vanliga" borstarna är delade i två delar, där den ena delen svänger fram och tillbaks och den andra är statisk. Den gamla eltandborsten jag hade när jag var liten svängde hela borsten i munnen, det har dom kommit ifrån. Borsten är som namnet avslöjar, indelad i tre zoner med långa spröt längst fram för att komma åt mellan tänderna och sen är det vanliga strån och som en gummiskrapa som ska vara bra på att ta bort plack.

På tandborstmaskinen sitter två knappar, en för att styra på och av, och den andra kan styra vilket program som ska användas. Med program menas att borstmaskinen pratar trådlöst till en liten displayenhet som visar hur länge du har borstat (eller hur länge du har kvar), samt att det går att ställa in om den ska vibrera och göra en kort paus efter 1/4 av tiden eller när hela tiden gått. Det kan tyckas lite löjligt först, men efter en tid när man vant sig vid den är det hur bra som helst. Munnen delas in i fyra zoner och man borstar då varje zon i 30 sekunder.
Displayen och borstmaskinen kopplas enkelt ihop genom att läsa bruksansvisningen. Något jag däremot hade svårt att förstå vitsen med är att man dessutom uppmanas att "para" displayen med varje separat borste. Jag vet inte om eller när den funktionen används. Kanske för att displayen ska veta att en ny person börjar borsta och den ställer om sig istället för att fortsätta visa förra personens tid. Om man borstar för hårt stannar borstmaskinen och det lyser rött på displayen. 

På laddaren sitter ett litet förvaringsfack med plats för fyra borsthuvuden. Tyvärr är alla borsthuvuden som följer med i samma färg, men det går ju att bestämma vilken plats en person ska förvara sitt borsthuvud i.
Det följde också med ett "reseetui" som rymmer borstmaskinen och två borsthuvuden. Vi har provat, mest för skojs skull, att ta med den och det gick bra. Saknar dock plats för tandkräm, nu måste man ha den separat.

Varje gång jag borstat tänderna känns det som när man kommer från tandläkaren efter att de kört med sin poleringsmaskin! Det är verkligen skillnad mellan den här och att borsta tänderna med en vanlig borste. Jag använder fortfarande en handdriven tandborste på morgonen, när jag är för trött för att orka stor tandborstning.
Det är lite underhåll i form av att när jag borstar blir hela borstmaskinen full av tandkrämslödder och det måste då sköljas av, inget konstigt. Efter det brukar jag torka av allt utom själva borsthuvudets "borstdel" med en handduk för att det inte ska stå och droppa i laddaren.

En sak som ingen verkar tänka på när de tillverkar saker, med elkontakt som ska stå i ett badrum, är att det ska gå att ansluta elkontakten på ett snyggt sätt så man kan gömma så mycket kabel det bara går. Själva laddaren är något för lätt, så den flyttar på sig bara man kommer åt kabeln. Har man dessutom en rakapparat eller två behövs snart en laddningshylla.

När jag skriver det här ligger priset 1589-2090kr, vilket är det dubbla mot när jag köpte den för 990kr i april 2013. Jag är inte helt säker på att jag hade köpt den för det priset utan att ha provat den först.

+ Tandläkarrent varje gång!
+ Display med nedräkning som visar hur mycket man ska borsta.
+ Det går att byta till andra borstar för den som vill.
Δ Laddningsstationen kunde varit lite mer rejäl så den står kvar.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2101075

Fjällräven Akka Dome 2


Jag kände att det var dags att köpa mig ett tält (för två personer) att ha med på scoutläger. Att dela tält med andra har sin charm och är nödvändigt när man har små scouter som behöver hjälp. Men nu när min patrull har blivit stora och vill sova i eget tält passar det bra med ett litet utrymme för mig själv där jag kan få lite egentid och ha ordning på mina saker.

Från början ville jag inte lägga mer än 1500kr på ett tält och kollade runt i lågprisklassen men ganska snart utökade jag budgeten till ca 3000kr eftersom kvaliteten på tälten ökade markant. I början var vikten inte så viktig eftersom jag ändå åker bil till lägren, men ganska snart tänkte jag om eftersom det är dumt att köpa ett tält jag inte kan ha med mig om jag vill ut på vandring. Jag var först inne och tittade på tunneltält, men efter att ha läst en del och pratat med vänner ändrade jag inriktning till kupoltält, eftersom det finns en klar fördel med ett tält som står upp av sig självt.

Efter att ha jämfört (se nedan) en hel del tält trodde jag att jag var inne på att köpa mig ett Marmot Limelight 3P (som enligt recensioner jag läst är lagom stort för två personer med packning). Jag kontaktade t.o.m. en återförsäljare för att höra om det fanns i lager eftersom jag ville ha det till nästkommande tisdag då lägret skulle börja (det gäller att vara ute i god tid ;) ).  Som tur var fanns inte tältet i lager och jag började kolla vad som fanns i nästa prisklass. Efter några timmars jämförande och tittande på ”hur man slår upp tältet”-filmer på youtube, konstaterade jag att på Marmots tält monteras innertältet först och sedan slår man upp yttertältet separat. Först tänkte jag att det var smidigt och att det då blir lätt att vädra ur tältet, men efter att ha sett en väderprognos för den kommande veckan konstaterade jag att hela innertältet skulle bli en badbassäng snarare än sovplats om det slås upp utan regnskydd. Jag såg en film om hur man kan slå upp tältet i regn men blev inte övertygad om att det var rätt.
Samtidigt började jag inse fördelen med två ingångar och efter att ha utökat budgeten ytterligare hittade jag Fjällräven Akka Dome 2. Jag hade vid det här laget kollat runt efter tält i några veckor och det var dags att bestämma sig.

Nu när jag har köpt tältet känns det helt rätt. Monteringen tar max 15 minuter (första gången du monterar det) om man är ensam och fäster alla stormlinor. Det känns att det är kvalitet och jag har sovit hur bra som helst. Tack vare de fyra ventilationshålen i yttertältet blir luften bra i tältet, den unkna luften från militärtälten jag sovit i under så många är finns ej mer! Endast en morgon såg jag spår av kondens i innertältet. Det var  en kall natt efter en varm dag och jag hade bestämt mig för att stänga ventilationsluckorna helt för att få upp värmen, något jag inte gjorde om. På dagen går det att öppna båda dörrarna (som förstås har myggnät) och få genomdrag i tältet. Då torkar t.o.m. strumporna som hänger i taknätet!

Inne i tältet, som är helt symetriskt, finns två fickor där man kan förvara småsaker, som glasögon och öronproppar. Tack vare tältets blå färg blir det ett behagligt ljus inne i tältet. På utsidan av innertältet, alltså mot absiden, finns ytterligare två små fickor som jag först inte såg någon nytta med. Nu har jag börjat förvara tex tandborste, tandkräm och liten handduk där för att snabbt komma åt dem inför läggdags.
Jag har nu haft tältet i drygt ett år och nu, tre läger senare har jag varit med om stormvindar och hällregn, solsken och kalla nätter. Däremot har jag inte upplevt några minusgrader i tältet. Det får bli ett kommande projekt så jag får prova min sovsäck samtidigt. 
Alla dörrar och ventilationsluckor har två dragkedjor, en för att öppna helt och en för att öppna tyget framför myggnätet. De båda öppningarna har samma typ av dubbla dragkedjor med myggnät. Absiderna är ok, det får plats en ryggsäck och kängor utan problem, men det blir lite trångt om man vill sitta i absidern utan att öppna innertältet först (tex för att undvika att få in regn). Själva innertältet har en hög kant som ser till att det inte rinner in vatten. Det finns reflexer på tältduken samt på stormlinorna, men det är främst de på tältduken som syns på avstånd i mörker.
Tältpinnarna är förböjda och sätter ihop sig nästan av sig själva, även när man inte vill det. Tältspikarna är av Y-format och har små repstumpar som gör det enkelt att dra ur dom ur marken. De är väldigt stabila och har inte en tendens att vilja böja sig som vanliga billiga tältspikar gör.
I innertältet finns ett nättak där man tex kan hänga lite kläder på tork eller lägga en lampa.
Det finns totalt fyra ventilationsöppningar med "pinne" (som ser till att öppningen är öppen) i yttertältet, dragkedja för att stänga vid behov. I taket på innertältet finns två öppningar med myggnät som ser till att luften kommer ut.
Eftersom båda dörrarna går att öppna helt och har myggnät är det väldigt enkelt att vädra ur tältet.
Eftersom innertältet "sitter fast" i yttertältet monteras båda samtidigt enligt nordisk modell. Mycket praktiskt vid uppsättning i dåligt väder. Innertältet går förstås att montera bort, så man kan fördela vikten i olika väskor eller banta ner vikten vid behov.
Som med alla fjälltält står det väldigt stadigt när det blåser. Tältet väger ca 3.5kg och är perfekt för en person som vill ha gott om plats, eller ett tält för två personer som tycker om varandra och kan ha ryggsäckarna i absiderna.
Det följer dessutom med diverse reservdelar och lagningskit.

Tältet är fyllt med genomtänkta detaljer och den enda egentliga bristen är att tältpinnarna krockar där alla möts på mitten vid montering.
Jag rekommenderar tältet till alla som vill ha ett kupoltält för två personer som ska användas där det finns risk för väder!

Tält jag valde mellan
Hilleberg – Allak (7950kr)
Exped Orion (5999kr)
Marmot Nusku 2P (5500kr)
Marmot Limelight 3P (3299kr)
High Peak Spitsbergen Iglo 2P (2990kr)
The North Face Rock 2 (2499kr)
Coleman - Phad X2 (2659kr)
Marmot Traillight 2P (1990kr)
Coleman - Tauri Connect X2 (1899kr)
North Bend Umbrella 3 Double (990kr)

Det tält jag köpte
Fabrikat: Fjällräven
Modell: Akka Dome 2
Vikt: 3.5kg

+ Genomtänkt, vindstabil design med hög kvalitet
+ God ventilation
+ Lätt att få ner i förvaringspåsen.

Δ Nästan varje gång jag sätter upp tältet krockar minst en av tältpinnarna när den ska passera den gemensamma mittpunkten högst upp på kupolen. Det är relativt enkelt att åtgärda, men lite irriterande särskilt om det regnar eller blåser.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=583068

Braun Series 7 790cc BOSS Limited Edition

Jag köpte den i julklapp till mig själv som ersättning för en gammal Philips i 500kr-klassen med snurrande skärhuvuden. Jag har haft problem med irriterad hud efter rakning så jag har bara kunnat raka mig en gång i veckan ungefär och då var håren lite för långa för att Philipsen skulle klara av att klippa dom, så jag fick oftast köra med en hårtrimmer först för att få ner längden.

Med Braun 790cc kan jag raka mig varje dag utan att få irritation. Det märks att det är en helt annan kvalitet, däremot kan jag inte säga hur Philips i motsvarande prisklass uppför sig.
Jag tycker att den rakar mycket nära, även om det är SM i grimaser varje gång den ska förbi kindbenen och på halsen. Första veckorna provade jag att raka mig med olika långt skäggstubb upp till en dryg vecka, och det har inte varit något som helst problem även om vissa strån varit på gränsen för långa. De har dock försvunnit efter att ha kört över samma område ytterligare en gång eller två.

Jag valde BOSS Limited edition tack vare att det följde med en väska som passar mig bra då jag vill kunna ta med den när jag åker på läger.

Rengöringsstationen tar rätt mycket plats i badrummet och helst borde man ha en bänk med eluttag för att den ska göra sig riktigt bra. "Hygienmätaren" går ner direkt när den startar och är nere på noll efter bara ett par mornar. Jag brukar skölja huvudet i vatten och ställa på tork istället för att köra rengöring varje gång. Alkoholen dunstar om den förvaras öppen i stationen som Braun har tänkt, men om man istället tar ut patronen efter varje rengöring (jag försöker rengöra ca en gång i månaden eller när batterinivån sjunker under 50%) och sätter på locket så håller den sig länge. Nu har det gått tre månader drygt och nivån är fortfarande full enligt rengöringsstationen. Antar att jag blåser Braun på dyr rengöringsvätska genom att göra såhär, och det känns bra bara det. Vätskan verkar bara innehålla alkohol, citrondoft och symaskinsolja, så det är främst för oljans skull som jag kör rengöringen, även om det inte skadar att den blir "ren" på kuppen.

När jag valde bland djungeln av rakapparater kändes 2500kr väldigt mycket för en rakapparat, men nu känns det som en bra investering som förhoppningsvis håller i många år. Ett nytt rakhuvud går på drygt 500kr, ungefär som en billig rakapparat, och förväntas hålla 18 månader enligt Braun. Jag köpte den under en kampanj så jag fick tillbaks 300kr från Braun efter att ha skickat in en papperskupong med posten.

+ Rakar nära och följer ansiktet.
+ Stadig i handen.
+ Lång batteritid.

Δ Rengöringsvätskan måste bli billigare om man ska ha råd att rengöra så ofta som Braun vill.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1433099

Houdini Power Jacket


De som känner mig vet att jag inte är intresserad av kläder. Men när det kommer till friluftskläder blir det en helt annan sak, då är kläderna ett verktyg för att överleva!
Jag har fram till för några år sedan alltid använt "vanliga" kläder även i naturen. Det mesta har varit bomull eller fleece med några undantag för tjocka ulltröjor och sockar.
För några år sedan åkte jag med vänner till Haglöfs Outlet i hopp om att fynda. Det gjorde vi inte eftersom alla storlekar var antingen XXS eller XXL, men granne med butiken låg en annan outlet som bl.a sålde fleecetröjor för 100kr styck. Jag sa då att jag kunde köpa 18st såna tröjor istället för en Houdini. Det är nog sant, men nu när jag har en Houdini Power Jacket vill jag inte byta bort den!
Varför inte en Power Houdi istället? Jag tycker inte om när det blir knöligt i nacken när jag tar på mig en jacka. Särskilt om det regnar och jag vill ha skaljacka på mig får det inte vara en luva till som är ivägen. Möjligtvis om det kommer en modell där luvan går att ta bort och sätta tillbaks igen, då kanske...

Hela tröjan känns genomtänkt!, Dragkedjans, som går att dra både upp och ner har en kvalitet som jag inte upplevt på andra plagg, möjligtvis min sovsäck som undantag.
Sydda tumhål i ärmarna, precis som jag vill ha och de märks inte förrän de används.
Två stora fickor med dragkedja, som på insidan bildar två innerfickor av samma material, smart! Dessutom finns det ett snyggt förberett hål där den som vill kan föra igenom t.ex. hörlursladdarna från fickan, upp genom tröja, genom en liten ögla som inte kan vara annat än specialdesignad för just det ändamålet.
Om jag ändå ska hitta något som är negativt är att det är just en tröja och inte en skaljacka. När det blåser känner man vinden rakt igenom. Det löser man förstås med en skaljacka, men det borde gå att sätta "windstopper" i tyget.

Fleecematerialet är fyrvägsstretch vilket innebär att den alltid sitter som den ska och inte känns i vägen som min gamla billiga fleecetröja gör.
Det här är tröjan för dig som spenderar mycket tid utomhus och är trött på att dra en tröja över huvudet och hatar när ärmarna trasslar sig när du tar på dig en jacka.

Hur säljer man då en tröja som är så här pass dyr till en relativt liten målgrupp friluftsnördar? Houdini har löst det genom att byta färgerna en gång om året, varje år är det unika färgkombinationer så de som vill nörda in sig ordentlige!

+ Smarta lösningar, tumhål, kanal för hörlurar.
+ Skön, materialet är som gjort för att man inte ska vilja ta av sig den.
+ Kvalitet rakt igenom!

Δ Kommande modeller får gärna vara mer motståndskraftiga mot vind.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=798502

Neato XV-15(25)


För fem år sen hade jag en Roomba som borstade och studsade runt helt slumpvis. Efter att ha sett Neato XV-25 i en tidningsrecension kollade jag upp varje filmklipp jag kunde hitta innan jag bestämde mig för att köpa XV-15 istället för XV-25, det enda som skiljer är borsten och filtret.
Jag har köpt till samma "allergiborste" och "allergifilter" som finns i XV-25 och har därmed samma funktionalitet fast i en lite snyggare robot (svart istället för lila). Ljudnivån sjunker drastiskt när man byter från "den roterande gummiskrapan" till "allergiborsten", om du städar medan du är hemma eller har ljudkänsliga grannar i lägenheten under rekommenderar jag ett byte bara av den anledningen. "Allergifiltret" ser ut som ett HEPA-filter, men jag tror inte att den här kommer upp i samma klass, men det låter jag vara obekräftat.



Film som visar skillnaden mellan standardborste och allergiborste.

Till skillnad från andra robotdammsugare studsar den här inte omkring slumpvis utan navigerar med laser. ("kofångare" finns och används till föremål som inte fångas upp av lasern tex smala bordsben och liknande).
Tack vare att den bygger en karta över rummet, vet den var den har varit och var laddaren står. Om batterinivån blir låg stänger den av fläkten och kör hem och laddar. Sedan fortsätter den på samma plats där den slutade.

Den här roboten dammsuger faktiskt, inte bara borstar. Med allergiborsten tar den upp hår och små föremål bättre än med originalborsten som är mer som en gummiskrapa.

Neato lovar gratis uppdateringar av mjukvaran, och det går att uppgradera med en USB-kabel och en dator. Tyvärr har jag inte fått uppleva det då min redan hade senaste mjukvaran och det har inte kommit någon ny version sedan köpet.

Mattor brukar bli ett problem, särskilt om de är för tunna och lätta eller tjocka. Vår ca 1.5cm höga matta är tillräckligt tung för att den inte ska åka iväg när roboten kommer, men ibland får den problem pga att hjulen inte får tillräckligt med grepp. Som tur är hanterar mjukvaran det genom att prova olika anfallsvinklar för att ta sig upp på mattan. Det är inte perfekt, men fungerar nästa varje gång.

Det går att schemalägga städning direkt på roboten via ett enkelt menysystem.  Det gäller bara att städa undan saker på golvet så den kommer fram överallt. Kom också ihåg att tömma smutssamlaren efter städning, om du har en matta blir den full rätt snabbt (dvs efter en-två rundor i vår 50m2 lägenhet) .
Jag har låtit vår "Odi" (som vi döpt den till), jobba varannan dag ungefär. En rolig följdeffekt av detta är att det blivit mindre dammigt även på möbler och i bokhyllan. Vi har dessutom en soffa som är tillräckligt hög (högre än 12cm) och vi lyfter upp tyget på ena gaveln så roboten kan köra in och städa även under soffan.
Självklart kommer den åt även under sängen. Ny regel, inga möbler får vara lägre än 12cm eller bredare än ca 40cm. Odi måste kunna ta sig fram!

Har du två våningar? Bär upp den till trappan och låt den städa, efter avklarad runda återvänder den till samma plats där du ställde den.

Tyvärr städar den inte längs kanterna, det blir ca 5cm ostädat runt föremål och längs väggar. 
Om du har väldigt mycket saker på golvet eller har en trång passage kan roboten få problem med att navigera genom området. Oftast går det att lösa genom att flytta på saker så det blir minst 1m bredd vid passagen.

Vill också kommentera en del negativa kommentarer den har fått av andra runt om på nätet.

* Den fastnar på mattor, trösklar, kablar, gardiner o.s.v.
! Ja, den är inte helt perfekt, men efter lite robotanpassning av kablar och annat (som man kanske ändå borde ha gjort) så blir problemen minimala. Det går ju t.e.x. att plocka bort problem-mattan och skohyllan den dag roboten ska köra och flytta lite på möbler så den kommer åt ordentligt.

* Den städar inte upp allt när när någon häller en påse mjöl på golvet eller annat jättekorkat test som t.e.x. skruvar och pasta. 
! Nej, men häll inte ut mjöl på golvet då! Den här roboten ser till att du inte får damm på golvet genom att du kör den så ofta att det inte hinner bli så smutsigt.
Om man spiller eller tappar ut något är det nog smartast att sopa upp det precis som om man hade sin vanliga dammsugare.

* Min vanliga dammsugare är mycket bättre på att städa.
! Om du är städpedant ska du nog köpa en RUT istället. Det här är en perfekt lösning för alla oss som annars skulle städa så sällan att det blir dammråttor i hela huset/lägenheten.

* Den låter högt. fy och blä!
! Till skillnad från din vanliga dammsugare menar du? En robot schemalägger man så den kan städa när man inte är hemma, den kan därför låta nästan hur mycket som helst utan att det gör något.

+ Den suger faktiskt, inte bara borstar som andra "robotdammsugare" gör.
+ Lasernavigering ser till att hela hemmet blir städat.
+ Schemaläggning, låt den städa när du är borta.

Δ Den lämnar ca 5cm längs väggar där varken borste eller sug når smutsen. Neato borde verkligen jobba på det till kommande produkter. Varför inte låta utblåset gå snett framåt så att smutsen studsar mot väggen och tillbaks ut där den når.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=987855
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1354127